DOLGU
Dolgu işlemi çürük diş dokusunun uzaklaştırılarak estetik materyaller ile restore edilmesidir.
Hangi Dolgu Malzemesini Tercih Etmeliyiz? Amalgam (gümüş) Dolgu mu Kompozit Dolgu mu?
Amalgam dolgu geçmiş yıllarda çok tercih edilen bir dolgu maddesi olsa da günümüzde hem estetik beklentilerden hem de içeriğinde bakır ve civa olmasından dolayı pek tercih etmemekteyiz.
Eski Amalgam Dolgumu Değiştirmeli Miyim?
Eğer dişinizde ağrı,hassasiyet gibi bir şikayetiniz yoksa amalgam dolguyu kullanmaya devam edebilirsiniz. Size rahatsiz eden estetik açıdan sıkıntı duyduğunuz durumlarda isteğe bağlı olarak değiştirilebilir.
Dolgu Yaparken Anestezi Gerekli Mi?
Dolgu işleminde genellikle lokal anesteziler yeterli olur.
Dolgu işlemi sırasında veya sonrasında ağrım olur mu?
Lokal anestezi uygulayacağımız için işlem sırasında ağrı hissedilmez. İşlem sonrasında ise birkaç gün hafif hassasiyet hissedilebilir. Aşırı durumlarda hekiminizle iletşime geçmenizi öneririz
KANAL TEDAVİSİ
Kanal tedavisi; diş çürüğünün dişin sinirlerine kadar ulaştığı ve enfekte olduğu durumlarda, okluzal travmaya uğramış dişlerde veya protetik gereksinimlerden dolayı yapılan tedavidir.
Tedavinin başında çürük doku temizlenir, kök kanalı içindeki sinirleri alınır, dezenfekte edilir ve kök kanal dolgu malzemeleriyle kök kanalı doldurulur. Üst yapı olarak kompozit dolgu veya porselen kaplama tercih edilebilir. Kanal tedavisinden sonra dişin kırılganlığı artacağından dolayı porselen kaplama daha çok önerilmektedir.
Dişime Kanal Tedavisi Gerektiğini Nasıl Anlarım?
İlgili dişte ağrı ve hassasiyet varsa kanal tedavisine işaret ediyor olabilir. Uzun süreli geçmeyen diş ağrısı, gece uykunuzda oluşan diş ağrısı, sıcak-soğuk hassasiyetiyle başlayan ve devam eden ağrılar; bizi genellikle kanal tedavisine yönlendirir.
Kanal Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Kanal tedavisi genellikle 1 veya 2 seans sürer. Ancak dişin durumu ve enfeksiyonu değerlendirilerek seans sayısı arttırılabilir.
Kanal Tedavisinden Sonra Ağrı Hisseder miyim?
Dişin enfeksiyon durumuna göre ağrı değişmektedir. Erken dönemde fark edilmiş bir dişte kanal tedavisi sonrası ağrı az olmakla birlikte, enfekte olan dişin iyileşmesi zaman alacağından 3-4 gün hafif ağrılar hissedilebilir. Doktorunuzun reçete ettği Non-Steroid Anti İnflamatuar ilaçlar ile süreci rahatlatabilirsiniz.
Kanal Tedavili Dişime Kuron/Kaplama Yaptırmalı mıyım?
Kanal tedavisinin ardından ilgili dişte iyileşme gözlendiğinde, ağrılar kesildiğinde ve rahat çiğneme yapılabildiği zaman kanal tedavili dişe porselen kuron tavsiye etmekteyiz.
DİŞ ÇEKİMİ
Çeşitli sebeplerden dolayı dişlerin çekimi gerekebilmektedir. Bunlardn bağzıları aşırı madde kaybının olduğu diğer tedaviler ile kurtarılamayan dişler, ortodontik tedavi için zorunlu haller, aşırı çapraşıklılk, daimi dişin sürmesine engel olan süt dişleri yada kemoterapi tedavisi öncesi enfeksiyon riskini ortadan kaldırmaktır.
Diş çekimi sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle diş çekimin bir cerrahi işlem olduğu unutulmamalıdır.kişiden kişiye değişse de ortalama çekim bölgesi ortalam 7-10 gün içinde iylileşir. Iyileşme için çekim bölgesinde oluşan kan pıhtısının sabit kalması çok önemlidir. Çünkü o bölgedeki pıhtı zamanla değişikliğe uğrayarak kemik ve dişetini oluşturacaktır. Bu yüzden işlemden sonra tükürülmemeli o bölgede negative basınç oluşturacak pipet kullanılmamalı ve sigara içilmemelidir. Işlem sonrası bir miktar kanamanın olması normaldir. Bu kanama basınçlı tampon uygulaması ile durdurulabilir. Bunun dışında işlemden sonra en az 2 saat herhangi birşey yiyip içmemek gerekir. Işlemden sonra taneli yiyeceklere dikkat etmek, aşırı sıcak ve soğuk şeyler yiyiyp içmemek gerekir. Aşırı kanama olan durumlarda dışardan soğuk uygulamak ve bölgeye steril bir gazlı bez ile basınç yapmak fayda sağlayacaktır. Daha ciddi kanamalar için hekiminiz ile görüşmenizde fayda vardır.
Diş çekimden sonra oluşacak boşluk nasıl düzeltilebilir?
Çekim sonrası eksik dişler protetik tedaviler ile düzeltilmektedir. Diş kayıpları zamanla yüz ve çene anatomisinin bozulmasına ve özellikle birden fazla diş kaybının yaşandığı durumlarda konuşma bozukluğuna neden olabilir. Eksik dişler zaman içinde diğer dişlerin de boşluğa doğru hareket etmesine ve çene yapısının bozulmasına daha ileri durumlarda bu dişlerin de kaybına sebep olabilir. Bu yüzden eksik dişlerin implant yada protetik köprüler ile düzeltilmesi gerekmektedir.
GÖMÜLÜ DİŞLER VE 20 YAŞ DİŞLERİ ÇEKİMİ
Ağızda en fazla gömülü kalan dişler 20 yaş dişleridir. Bunların dışında bazı durumlarda köpek dişleri yada yan keser dişler de gömük kalanbilmektedir.
20 yaş dişimi çektirmeli miyim?
20 yaş dişleri sıklıkla çene yapısından kaynaklı olarak çene kemiği içinde gömük kalmakta yada tam sürememektedir. Ayrıca bu dişler ağzın en arkasında olduğu için temizle0nmeleri diğer dişlere göre daha zordur ve bu yüzden sıklıkla çürümeye daha meyilldirler. Eğer bu bahsettiğimiz durumlar yoksa ve 20 lik dişler kullanılabiliyorsa tabi ki çekilmeleri gerekmemektedir. ancak hekiminizin değerlendirmesine göre ilerde oluşabilecek sıkıntıları engellemek yada var olan enfeksiyon sebeplerini ortadan kaldırmak için çekilmesi önerilebilir.
20 yaş diş çekimi için cerrahi şart mıdır?
20 yaş dişlerinin pozisyonlarından dolayı çekilmeleri diğer dişlere göre daha zor olsa da sıklıkla çekilmeleri için cerrahiye gerek duyulmaz. Ancak tam süremeyen yada gömük dişlerin çekimi gerekiyorsa cerrahi şarttır.
20 yaş dişimi çekerken çok canım yanar mı?
Gerekli anesteziler yapıldıktan sonra işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Normal şartlarda işlemden sonra doktorunuz önereceği ilaçları kullanıp önerilerini dikkate aldığınız taktıride şiddetli bir ağrınız olmayacaktır.
KURON-KÖPRÜ UYGULAMALARI
Dişlerin zaman içinde hasar alması ve çürümesi sonucunda tahribat oluşabilir. Oluşan bu tahribatın giderilmesi için farklı yöntemler uygulanabilir. Bunlardan bir tanesi de kuron olarak bildiğimiz diğer adıyla “kaplama”dır. Tek diş üzerine yapılan kaplamalara kuron denirken, kuronlanan dişlerin ayak olarak kullanılarak ağızdaki boşlukların doldurulmasına köprü denir.
Kuron- Köprü çeşitleri
1-Metal destekli porselen kuron-köprüler
En yagın şekilde kullanılan ve ağızdaki porselene destek olmak için alt yapı olarak krom-kobalt alaşımı bir metal ile desteklenen kronlardır. Dayanıklılıkları yüksektir, ekonomiktirler, estetik olarak başarılı olsalar da ön dişlerde yeterli estetiği genellike sağlayamazlar
2-zirkonyum destekli porselen veneer kuronlar
Ağızda kullanılacak porseleni desteklemek için zirkonyum alt yapıyı kullanan kuronlardır. Metal destekli porselen kuronlara göre daha estetiktirler ve biyo uyumlulukları daha iyidir.
3-Metal desteksiz porselen kuronlar
Empress olarak da bilinirler. En estetik kaplama türüdürler, özellikle ön dişlerde tercih edilirler.
TAM YADA BÖLÜMLÜ PROTEZLER(hareketli protezler- takma diş)
Eksik dişler yemek yeme zorluğu dışında konuşma bozukluğu ve estetik problemlere de sebep olmaktadır . bu eksiklikler zaman içinde yüz anatomisinin bozulmasına hatta yüzün çökmesine sebep olabilir. Bu protezler Eksik dişlerin sabit protezler ile tedavi edilemediği durumlarda kullanılan hareketli protezlerdir.
Hareketli protezler ne kadar kullanılabilir?
Hareketli protezlerin en büyük dezavantajlarından biri kuvet iletimi zayıf olduğu için anatomik değişikliklerin devam etmesidir. Bu yüzden protez altındaki kemikte bazı değişiklikler olmaya devam eder ve zaman içerisinde protez uyumunu kaybetmeye başlar. Bu protezlerin ortalama ömrü 5-7 yıl arasındadır. Belli sürelerde doctor kontrolü ile eksik bölgeler tamamlanarak kullanım süreleri uzatılabilir.