Estetik Diş Hekimliği Hakkında

Gülüş Tasarımı

Estetik bir gülüş elde etmek için yüz yapısı ve diş yapısının birbirlerini mükemmel bir biçimde bütünlemeleri gerekmektedir. Yüz yapısı yüzdeki hem sert hem de yumuşak dokuları kapsamaktadır.

Diş yapısı ise özellikle dişler ve dişlerin diş eti dokusuyla ilişkisiyle ilgilidir. Gülüş tasarımında mutlaka hem yüz hem de diş yapısı değerlendirilip analiz edilmelidir.

Doğru gülüş tasarımı yüz analiziyle başlar; göz bebekleri ve üst dişinizin (gülme çizgisinin) bağlantı köşelerinden geçen yatay çizgi paralel bir uyum içerisindeyse, gülme çizgileri de alt dudağın üst kıvrımıyla uyum içerisinde olmalıdır. Daha sonra, dişlerinizin renk, boyut ve dizilimi incelenerek doğru yerde ve yüzünüzle orantılı olup olmadıkları incelenir. Bu bağlamda gülüş estetiğini, yüz estetiğinin sadece bir parçası olarak düşünmek gerekir. Doğal olarak yüzün farklı bölümlerinin birbirleri ile armonisi olarak da düşünebiliriz.

Burada en önemli unsurun ağzın ve çene yapısının yüze göre konumlanması ve yaptığı uyum olduğunu unutmamanız gerekir.

Bazen diş ve diş etlerindeki sorunların giderilmesi ve güzel dişlerin yapılması bile güzel bir gülüş oluşmasında yeterli olmayabilir. Mesela çok yukarı kalkan bir dudak hattı var ve tüm üst çene kemiği aşırı gözüküyorsa bu durumda yapılacak en güzel diş estetiği (porselen lamine restorasyonlar) ve diş eti estetiği bile yeterli gelmeyecektir.

O hastanın mutlaka bir dudak operasyonu geçirerek dişlerle armoniyi sağlayan dudak hattını geri kazanıp gülüşünü düzeltmesi gerekir.

gülüş tasarımı toplamda bir konseptin adıdır aslında, yani tek başına bir tedavi şekli değildir. Birden fazla diş hekimliği disiplinini bir araya getirerek estetik ve fonksiyonel olarak hastalarımıza çözüm bulduğumuz bir yöntemdir

En yaygın diş estetiği uygulamalarından bazıları dişinizin renginin görünüşünü iyileştiren diş beyazlatma, kompozit dolgu(bonding) ve porselen venerler (yaprak porselenler, porselen laminalar) veya porselen kuronlar ve dişe uyum sağlamak için yapılan diş eti şekillendirme tedavileridir. Yetişkinlerde, ortodonti gibi sadece gülüşü düzeltmek için değil aynı zamanda diğer kozmetik uygulamalar için daha sağlıklı bir zemin de hazırlamak adına veya sadece dişlerin temizlenmesini ve bakımını kolaylaştırmak için yapılan uygulamalarla dişlerin düzeltilmesi de estetik gülüş tasarımının bir parçasıdır.

 &nbsp

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma, genellikle sağlıklı görünen, beyaz ve parlak dişlere sahip olmak isteyen kişilerin başvurduğu bir tedavidir. Günlük yaşantımızda tükettiğimiz yiyecek ve içecekler, tütün ürünleri ve alkol dişlerimizde çeşitli hassasiyetlere ve değişikliklere sebep olur. Bunlardan biri de dişlerde leke oluşumu ve dişlerin sararmasıdır. Dişler düzenli fırçalanmadığı zaman sararmaya başlar ve ağız kokusu, çürük, diş taşı gibi sorunlara sebep olur. Bu sebeplerin arasında sararma ve leke de vardır. Bu lekelerin çıkartılması ve temizlenmesi için ayrı işlemler gerekmektedir. Ancak dişin içine işleyen renklendirici ajanlar dişin olması gereken kendi renginden daha koyu görünmesine sebep olabilir.

Özellikle çay, kahve, sigara, asitli ve çok şekerli içecekler dişlerin sararmasında ve kendi rengini kaybetmesinde büyük rol oynar. Diş beyazlatma işlemi ise bu maddelerin sebep olduğu sararma ve lekelenmeyi ortadan kaldırır.

Diş Beyazlatma işlemi dişime zarar verir mi?

Uygun kurallara uyulduktan sonra ve gerekli muayene yapılıp dişte herhangi bir çatlak, kırık, vs gibi beyazlatma işlemi sonrasında sıkıntı çıkaracak herhangi bir durumun olmadığı tespit edildikten sonra uzman ellerde yapıldıktan sonra işlemin herhangi bir zararı yoktur.

Diş beyazlatmanın kalıcılığı ne kadardır?

Beyazlatma işleminden sonra bazı durumlara dikkat etmek gerekmektedir. Bunların en önemlisi işlemden sonra ki ilk dönemlerde özellikle sigara, çay, kahve gibi renklendirici ajanlardan bir müddet uzak durmak gerekmektedir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 6 ay içinde işlemin ilk haline göre bir miktar geri dönüş görülmektedir. Hekimin önerilerine ne kadar dikkat edilirse bu süre ve kalıcılık o kadar uzamaktadır.

Diş beyazlatma ağrılı bir işlem midir?

Eğer gerekli önlemler alınıp tedavi dikkatli şekilde yapılırsa işlem sırasında herhangi bir ağrı görülmemektedir

Diş beyazlatma işlemi ne kadar sürer?

Hekiminizin sizin için seçeceği uygun tekniğe göre seans olarak yaklaşuk 30dk ile 45dk arasında değişen bu işlem duruma göre 2 seans şeklinde de planlanabilmektedir.

ESTETİK DİŞ KAPLAMALARI

1-Zirkonyum dişler

Dişhekimliği fonksiyon ve sağlamlığın yanında ışık geçirgenliği ile doğal görüntü veren değerli maddelerin kullanımına yönelmiştir. Bunun için diş hekimliğinde en fazla kullanılan maddelerden biri zirkoyumdur. Esas olarak bir metal çeşidi olan zirkonyum beyaz renktedir ve belli bir ışık geçirgenliği vardır.  Bu yüzden estetik uygulamarda sıkla kullanılan bu maddenin  doku uyumu ve baskı direncinin yüksek olması en önemli avantajlarındandır.

Zirkonyum kaplamalarının normal kaplamalardan farkı nedir?

Normalde kullanılan metal alt yapılı kaplamaların içinde ki krom kobalt alaşımı gri renktedir ve ışık geçirme yetisi yokutur. Koyu renklerini kapatmak ve yansımayı engellemekiçin önce  belli bir kaptıcı malzeme uygulanması gerekir buda kalınlıklarını arttırmaktadır. Zirkonyum kaplamaların kendi beyaz rengi ve ışık geçirme özellikleri sayesinde porselen üstlerine direk uygulanabilmekte ve daha estetik sonuçlar kolaylıkla elde edilebilmektedir. Ayrıca doku uyumu daha iyi olan zirkonyumda bazı hastalarımızda görülen metal alerjisi gibi durumlar yaşanmamaktadır.

Zirkonyum dişlerin ömrü ne kadardır?

Doğadaki her malzeme gibi zirkonyum dişlerin ömrü de belli fiziki koşullara bağlıdır. Bunlardan en önemlisi nasıl kullanıldığı ve fazladan bir yük uygulanıp uygulanmadığıdır. Bazen ortodontik olarak uygun pozisyonda olmayan dişlerde yada kas bozukluklarına bağlı olarak dişlere anormal yükler gelmektedir. Yada okluzal travma denilen sürekli yada ani yük değişimlerine bağlı olarak dişlere sıkıntı yaşanabilmektedir. Bunun gibi anormal durumlar haricinde gayet uzun ömürlü olan bu tedavi sıkıntı durumunda çıkarılarak yenilenebilir.

Zirkonyum dişlerin maliyeti ne kadardır?

Normal metal porselen dişlere göre daha fazla Teknik hassasiyet gerektirmeleri ve labaratuar işlemlerinin zorluğundan dolayı zirkonyum dişler normal dişlere göre daha mailyetli olmalarına ragmen avantjları göz önünde bulundurularak hekiminiz ve sizin seçiminize göre tercih sebebi olmaktadır.

Porselen Lamina Diş kaplamaları

Dişlerin tüm yüzeyleri inceltilmeden sadece ön yüzlerinde  yaklaşık 0.2 ila 0.7 mm inceltme işlemi yapılarak minimum preperasyon ile ince porselen laminaların bu bölgelere yapıştırılarak yapıldırğı tedevi işlemidir.

Porslelen laminalar her hastaya uygulanabilir mi?

Küçük çapraşıklıklarda ve daha çok küçük açıklıkların kapatılmasında kullanılan bu tedavi malesef her hastada başarılı sonuç vermemektedir. Gerekliliği ve sonucu hekiminiz  tarafından karar verilmesi gereken bu işlemin dayanıklılığı da diğer protetik tedavilere göre daha düşüktür. Bu yüzden aşırı diş sıkma yada ters kapanışı olan hastalarda uygulanamamaktadır.

Porselen laminaların avantajları nelerdir?

Diş yapısına çok az dokunulması sayesinde dişte ağrı gibi işlem sonrası sıkıntı yaşama şansınız çok düşüktür. Ayrıca çok ince şekilde üretildiklerinden dolayı usta bir teknisyen ve hassas çalışma sonrasında çok yüksek estetik sonuçlar alınabilmektedir.

Tedavi süresi ne kadardır?

3 gün ile 1 hafta arasında değişen sürelerde üretilebilen laminalar sayesinde çok hızlı bir şekilde dişlerinize kavuşabilirsiniz.

3-E-max ve Empress dişler

Bu malzemeler genel olarak preslenmiş porselenlerden üretilmektedir. Içlerinde herhangi bir metal olmadığı için mükemmel estetik uyuma sahip dişler üretilebilmektedir.

Emax ve Empress dişlerin avantajları nelerdir?

Diş hekimliğinde kullanılan malzemeler içinde en fazla ışık geçirme özelliğine sahip ve dişe en yakın optik değerler bu uygulamalarda yakalanabilir. Ayrıca çok ince şekilde hazırlabilmeleri de dişlerde daha az madde kaybına sebep olmaktadır. Çok dayanıklı olan bu malzemelerin diş etleri ve çevre dokularla uyumu da çok yüksektir.

Emax ve Empress dişler nerelerde kullanılabilir?

Genel olarak ağzın tüm bölgelerinde kullanulabilen bu malzemeler estetik özelliklerinden dolayı daha çok ön bölgelerde kullanılmaktadır. Baskı dayanımları çok yüksek olmasına ragmen kırılma dirençleri nispeten düşüktür bu yüzden köprü uygulamalarında genelde tercih edilmezler.

4-Estetik dolgular(bonding uygulaması)

Estetik dolgular diş hekimliğinde kullanılan adıyla kompozit dolgular; dişlerin çeşitli renklerine uygun olacak şekilde farklı renklerde üretilen ve bu konuda uzman hekimlerce uygulandığında diş ile aynı renkte uygulamalar yapılabilen malzemelerdir.

Protetik açıdan küçük açıklıkların kapatılmasında yada küçük kırıkların düzeltilmesinde kullanılan bu estetik dolgular  ile dişler ile uyumlu ileri derecede estetik uygulamalar yapılabilmektedir.

Estetik dolgular ile hangi tedaviler yapılabilir?

Eski zamanlarda dayanıklı olması ve kolay uygulanabilmesi sebebi ile diş hekimliğinde halk arasında gri dolgu olarak bilinen amalgam dolgular kullanulmaktaydı. Ancak günümüzde civa içeriğinden dolayı kullanımı ciddi oranda azalan amalgam yerine hem estetik açıdan başarılı hemde biyouyumluluğu daha yüksek olan kompozit kullanılmaktadır.

Çürük dişlerin tedavisinin duşında küçük açıklıkların kapatılması yada küçük kırıkların kapatılması gibi protetik işlemler de kompozit dolgular ile yapılabilmektedir.

Estetik dolguların diğer protetik tedavilere göre avantajı nedir?

Diğer işlemlerde ki gibi labaratuar işlemleri gerektirmemesi ve tek seansta işlemin bitirilmesi en büyük avantajıdır. Dişler ile kimyasal olarak bağlanmaları uzun ömürlü olmalarını ve sonradan dolgu kenarlarında oluşabilecek çürüklerin ihtimalini azaltır. Bu konuda uzman hekimler tarafından uygulandığında ileri estetik özellikleri vardır. Cila ve temizlik gibi ek seanslar gerektirmezler vet ek seansta sonuç alınmaktadır. Diğer işlemlere göre nispeten daha ekonomiktirler.

Estetik dolgu uygulamalarının ömürleri ne kadardır?

Kullanımları sırasında diğer uygulamalara göre daha titiz davranılması gerekmektedir. Özellikle ince katlar şeklinde uygulanması gerekilen kompozit lamina gibi işlemlerden sonra nazik kullaınılmalarına dikkat edilmelidir.  Uygun şekilde kullanıldığında ve hekimin uyarılarına dikkat edildiği taktirde gayet uzun ömürlü uygulamalardır.

Ön Randevu Oluştur

Estetik Gülüşler

Ön Randevu Oluştur

Ön Randevu Oluşturun, Uzman Hekimlerimiz Sizi Arasın