FLOR UYGULAMASI
Flor diş macunu yada musluk suyunda da bulunan bir mineraldir. Dişin en sert tabakası olan mine tabakasına yerşerek dişlerin çürüklere karşı daha dirençli ve sağlıklı olmasını sağlar. Bu yüzden özellikle yeni sürmekte olan dişlere uygulanan flor dişlerin daha uzun yıllar hizmet etmelerine yardımcı olur.
Flor uygulaması nasıl yapılır?
Flor uygulaması jel formunda yada vernik formunda olabilir. Hekiminizin tercihine gore iki şekilde de uygulanabilir.
Flor uygulamasından sonra nelere dikkat etmek gerekir ?
Uygulama sonrası 1 saat herhangi bir şey yiyip içmemek gerekir. Ilk 24 saat süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalıdır. Çünkü süt ürünleri ağızdaki serbest floru bağlayarak uygulamanın etkinliğini azaltır.
RENKLİ DOLGULAR
Çocukların tercihine bıraktığımız renklere gore istedikleri durumda dolgularını renklendirmek çocukların motivasyonunu yükseltmektedir.
Renkli dolguların diğer dolgulardan bir farkı var mıdır?
Bu dolgular özel olarak süt dişlerinde kullanılmak için üretilmişlerdir. Süt dişinin aşınma direnci normal dişlerden daha düşük olduğu için bu dolgularda da normal dolgulara gore doldurucu oranları daha düşük tutulmuştur.
Renkli dolguların kullanım ömürleri ne kadardır?
Düzenli bakımları yapıldıktan sonra bu dolguların ömür konusunda normal dolgulardan bir farkı yoktur.
FİSSÜR ÖRTÜCÜ
Dişlerin üst yüzeylerinde bulunana girinti ve çıkıntılar bazı dişlerde aşırı olabilmektedir. Yada dişin sürmeden sonraki erken dönemlerinde bu yüzeylerde gıda birikmesini engellemek ve çürüğe karşı direncini arttırmak için fissure örtücüler kullanılmaktadır.
Fissür örtücü nasıl yapılır?
Dişler üzerindeki girinti ve çıkıntılar duruma gore pürüzlendirilerek yada hiç bir işlem yapılmadan, çok ince bir fissur örütücü tabakası ile doldurulur. Bu sayede gıda birikmesi engellenmiş olur.
Fissür örtücülerin herhangi bir zararı varmıdır?
Dişlerin daha uzun sure kullanılmalarını sağlamak için yapılan bu işlem şartlarına uygun yapılırsa dişlere hiç bir zararı olmaz aksine faydaları vardır.
Fissür örtücü ne zaman yapılmalıdır?
Özellikle daimi dişler sürdükten sonraki ilk 6 ay içinde çürüğe karşı daha dirençsiz olurlar bu dönemde uygulanacak fissure örtücü yada flor uygluması gibi koruyucu uygulamalar dişlerin ömrünü uzatacaktır.
YER TUTUCU UYGULAMALARI
Süt dişlerinin erken dönemde kayıpları alttaki daimi dişlerin sürmelerinin gecikmesine, çapraşık çıkmalarına yada hiç çıkamamalarına sebep olabilmektedir. Bu durum ileriki dönemlerde estetik problemlere hatta çene anatomisinin bozulmasına bile sebep olabilmektedir. Bu yüzden erken dönemdeki diş kayıplarında kayıp diş bölgesindeki açıklığın korunması için yer tutucular yapılmalıdır.
Yer tutucu çeşitleri nelerdir?
Yer tutucuların bir çok çeşidi olmasına rağmen genel olarak sabit yer tutucular ve hareketli yer tutucular olarak iki guruba ayrılabilir. Sabit yer tutucular boşluğun önünde ki yada arkasındaki dişlere yapıştırılarak diğer dişlerin buraya hareketini engellerler
Hareketli yer tutucular ise fazla diş kaybı durumlarında konuşma bozukluklarının ve estetik bozuklukların düzeltilmesi için kullanılan protezlerdir.
Yer tutucu yapılması şart mıdır? Ne zaman yapılmalıdır?
Hekiminizin önerisi doğrultusunda kayıp diş bölgesine diğier dişlerin hareketinin engellenmesi ve daha büyük sıkıntıların oluşmasının engellenmesi için yer tutuculuların yapılması gerekmektedir. Süt dişlerinin kayıplarından sonra bölge radyolojik olarak incelenir, daimi dişin sürmesine 6 aydan fazla bir sure varsa, bu bölge yer tutucular ile korunmalıkdır.